Jeg har fået en gave – Cintiq 13HD

By april 16, 2014 januar 25th, 2015 Bag om scenen, Værktøjer

Inden jeg begynder min lovprisning af min gave, vil jeg lige etablere mit udgangspunkt for anmeldelsen. Jeg har i mange år arbejdet på Wacoms tegneplader – hovedsageligt deres Intuos model i adskellige størrelser og versioner – jeg har derfor ikke nogle forudsætninger for at sammenligne dette med forrige Cintiq produkter eller lignende .

Cintiq har altid stået højt på min ønskeliste, da denne fjerner den afstand der naturligt er imellem at sidde og tegne på en Intuos og skærmen – men desværre har pengepungen ikke været stor nok til at kunne anskaffe mig sådan et vidunder. Men nu har jeg så endelig fået min første Cintiq og jeg kan næsten ikke få armene ned.

Tabletten kommer med 3 i 1 stik (her skal det nævnes, at hvis man ikke har HDMI-port i sin computer, skal man ud og investere i en adapter), manual, installations dvd og en “standard” holder til pennen. Derud over medfølger der også et lækkert og smart itui til pennen, med farveringe og ekstra penspidser. Dette er lidt af en genistreg, for, hvis man som mig tager sin plade og pen med i computertasken, så bliver den ikke nuldret til af taskenuller eller i værste tilfælde, går i stykker i bunden af tasken. (desuden har ituiet også en lækker lukkemekanisme….ja, man sætter vel pris på de små ting i hverdagen).

Desuden medfølger der også et smart stativ som gør at man kan sætte tabletten i forskellige vinkler, hvilket fungerer rigtig godt.

I og med at jeg aldrig har prøvet en Cintiq før, var det en stor oplevelse for mig for første gang at sætte pennen på skærmen og føle den naturlighed der var i at tegne direkte på skærmen.   For erfarne Cintiq brugere er størrelsen på skærmen måske lidt for lille, men for en førstegangsbruger som mig er den helt perfekt. Den optager ikke meget plads på skrivebordet og så er den nem at tage med i taske og ikke mindst tage med over i sofaen for at sidde og tegne.   Overfladen gør at pennen glider perfekt over skærmen, uden at have alt for meget struktur. Jeg synes nogle gange at Wacom er gået lidt for “overboard” i forhold til at få overfladen på deres tablets, men her synes jeg de har ramt en ret god balance.

Sammenlignet med en Intuos, er nøjagtigheden er fænomenal. Du får øjeblikkelig feedback, når du tegner dine linjer/streger og det føles helt naturligt – som hvis du sad og tegnede på et almindeligt stykke papir (-dog med den fordel at du kan trykke æble+z). Og hvis du bruger lidt tid på at sætte genvejene op, kan du opnå en meget naturlig og nem arbejdsgang. Dog er det endnu ikke lykkes mig at lægge tastaturet helt væk, men jeg har en mistanke om, at det blot er mig, der ikke helt har fundet den perfekte sammensætning af genveje til mine genvejsknapper.

Trods min begejstring for Cintiq’en skal det siges, at jeg stadig bruger min Intuos. Til “almindeligt” arbejde i Photoshop (eks. design af hjemmesider mm), bruger jeg hovedsageligt Intuos’en, da denne er koblet op til min store skærm og derfor giver mig mere skærmplads når der skal designes. Man kan godt bruge Cintiqen som en normal tablet, men da denne er mere ømtålig (pga skærmen), bruger jeg Intuos’en som jeg vil mene er mere standhaftig over for kaffepletter og div. andre ulykker (jf. min slutbemærkning)

Det er som sagt svært for mig, at få armene ned, men hvis jeg skal fremhæve nogle ulemper, så må det være kablerne. De fylder meget og afhængig af størrelsen på din computertaske, samt pladsen på dit skrivebord, kan de være ret besværlige og fylder meget. Men når det er sagt, så er det en minimal ulempe og bestemt noget man kan leve med.

For at opsummere i en klar og præcis vending: Køb, køb, køb. Hvis du, som mig godt kan lide at tegne og illustrere, vil dette blive en investering du ikke fortryder. Det er en stor investering bevares, men bestemt den billigste løsning, hvis du er ude efter en Cintiq.

Til slut, et lille råd fra en begejstret men dog lidt klodset bruger – pas godt på skærmen! Allerede 2 uger efter min Wacom var sat i brug, lykkes det mig at lave en stor ridse i overfladen – og der skulle ikke meget til. Derfor, hvis du er vant til at have en almindelig tablet (som man trods alt kan være lidt mere hårdhændet med), så husk på, at det er en lille skærm du har at gøre med her og ikke en hård overflade… FYI Charlotte!

Specifikationer: 

Skærm størrelse: 13″
Størrelse: 375 mm x 14 mm x 248 mm
Opløsning: 1920 X 1080
Format: 16:9
Trykniveauer: 2048
Vægt: 1,2 kg

Se flere specifikationer på Wacom’s hjemmeside

Leave a Reply